torsdag den 13. oktober 2011

1984 Parlamentarisk demokrati

Dialogen om tilbagevenden til parlamentarisk demokrati brød sammen, hvilket udløste omfattende civil ulydighed mod diktaturet. Efter en 24 timers generalstrejke gennemført af PIT blev dialogen i januar 84 genoptaget, og denne gang med deltagelse af Frente Amplio. Lederen af Blancos, Wilson Ferreira Aldunate blev samme år arresteret, da han vendte tilbage fra sit eksil, og lige som FA's kandidat, Líber Seregni blev han forbudt at deltage i valget senere på året.

Med slagord om «forandringer i frihed» vandt Colorados med Julio María Sanguinetti i spidsen valget. Efter omfattende nationalt pres blev den nye regering i løbet af sin første måned tvunget til at gennemføre en amnesti, der betød løsladelse af samtlige politiske fanger. Sanguinetti genoptog landets diplomatiske forbindelser gennem støtte til en række latinamerikanske diplomatiske initiativer og etablering af diplomatiske forbindelser med Cuba og Nicaragua. Under regeringens to første år nød den godt af positive internationale økonomiske konjunkturer, men derefter vendte den tilbage til diktaturtidens neoliberale økonomiske politik, der havde været udsat for omfattende modstand fra befolkningens side.

I december 86 vedtog parlamentet med 75% af stemmerne en amnesti til alle militærfolk anklaget for krænkelser af menneskerettighederne. Efter et omfattende mobiliseringsarbejde lykkedes det venstrefløjen at få bragt beslutningen ud til folkeafstemning, men ved en fælles indsats fra regeringen og den øvrige højrefløj samt trusler fra militæret om kup lykkedes det at skræmme et flertal af vælgerne til at stemme for amnesti.

I maj 89 underskrev regeringen i hemmelighed en aftale med Verdensbanken om gennemførelsen af et «strukturtilpasningsprogram», mod at banken støttede refinanciering af landets udlandsgæld over internationale private banker. Regeringen forpligtigede sig med programmet til at reducere de sociale udgifter, privatisere krakkede banker der var blevet reddet af staten og reformere offentlige virksomheder for at gøre dem rentable og mulige privatiseringsobjekter.

Ved valget i november 89 vandt Blancos i 17 ud af landets 19 departementer, fik 37% af stemmerne og fik deres kandidat, Luis Alberto Lacalle valgt til præsident. Frente Amplio vandt med Tabaré Vázquez i spidsen borgmestervalget i hovedstaden Montevideo - for første gang i landets historie. 6 kvinder blev valgt til Deputeretkammeret og 7 andre til byrådet i hovedstaden. Ved samme lejlighed gennemførtes en folkeafstemning, der gav pensionister ret til at få reguleret deres pension ifht. udviklingen i de offentligt ansattes lønninger - en regulering der gik på tværs af regeringens aftale med Verdensbanken.

Sanguinetti var blevet stemt ud pga. sin nedskæringspolitik. Lacalle fortsatte nu den samme politik: Skatterne blev forhøjet og offentlige virksomheder privatiseret. I marts 91 vedtog Uruguay samme med Argentina, Brasilien og Paraguay dannelsen af det sydamerikanske fællesmarked, Mercosur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar