torsdag den 13. oktober 2011

Økonomisk tilbagegang

Den økonomiske model i Uruguay blev præget af stadig dybere krise efter afslutningen på Koreakrigen i 1953. Under både 1. og 2. verdenskrig var Uruguays eksport af oksekød, læder og andre produkter fra kvægproduktionen steget betydeligt. Eksporten var rettet mod de allierede der havde bekæmpet nazismen og fascismen i Europa og senere mod USA og dets krig i Korea. Eksporten gav landet en solid valutabeholdning og denne blev bl.a. anvendt til støtte af udviklingen af importsubstituerende industri. Udviklingen af industrien og den blomstrende byggesektor garanterede stort set fuld beskæftigelse i landet, men samtidig var kvægproduktionen præget af stagnation. I stedet for at investere deres indtægter i forbedring af produktionen, investerede godsejerne dem i udlandet, anvendte dem på spekulation og på ekstravagant forbrug. Konsekvensen var inflation, korruption og stigende sociale spændinger. Da eksporten samtidig faldt efter afslutningen på Koreakrigen, ramtes landet fra midten af 50'erne af en dyb økonomisk krise, det ikke formåede at komme ud af.

Den første Blanco-regering i dette århundrede vandt valget i 59 og accepterede en række økonomiske retningslinier udformet af IMF, men dette forstærkede blot krisen og førte til modreaktion fra de arbejdergrupper, som krisepolitikken berørte. Krisen forværredes yderligere i 1968 da Colorado regeringen under ledelse af Jorge Pacheco Areco indefrøs lønningerne og forsøgte at bremse fagbevægelsens indflydelse. En bred folkelig bevægelse anført af den faglige landsorganisation CNT der var blevet dannet i 66 samt studenterne satte sig til modværge mod denne politik. Parallelt med denne udvikling vandt guerillabevægelsen Tupamaros (MLN) frem.

Den nationale befrielsesbevægelse Tupamaros var blevet stiftet i Montevideo i 1963. En af dens ledere var Raúl Sendic, som i årene forud havde deltaget i organiseringen af sukkerarbejdere til faglig kamp. Tupamaros var den første guerillabevægelse, som gik ind for væbnet kamp i storbyerne. I Uruguay hang dette sammen med, at allerede i 60'erne boede over halvdelen af befolkningen i byerne. Tupamaros blev hurtigt berømt uden for landets grænser som følge af en serie kidnapninger af udenlandske diplomater og indenlandske oligarker. Samtidig fik den stigende tilslutning i befolkningen - bl.a. pga. konfiskationen af fødevarebiler og uddeling af fødevarer blandt den fattige befolkning. I slutningen af 1960'erne begyndte regimet at indsætte militære styrker i kampen mod Tupamaros.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar