torsdag den 13. oktober 2011

Velfærdsstat og kollektiv statsledelse

I perioden 1830-1903 havde landet 25 regeringer - ni blev styrtet ved kup, og to præsidenter blev myrdet. Ved flere tilfælde nåede de to partier til enighed ved at Blancos blev tilbudt stillinger indenfor administrationen og forvaltningen, og denne form for politisk kompromis blev videreført af «det moderne Uruguays far», José Batlle y Ordónez (præsident 1903-07 og 1911-15), som indledte sin første præsidentperiode med at slå et militært Blanco oprør ned.

Batlle rejste allerede før sin første præsidentperiode kravet om otte timers arbejdsdag og organisationsret for arbejderne. Det skete med betydelig inspiration fra Europa og den betydelige indvandring af europæere fra især Italien og Spanien. Der var ofte tale om radikaliserede arbejdere, der måtte flygte fra undertrykkelsen i Europa, men som bragte deres ideer om socialisme og frihed med til Uruguay. I 1905 startede Batlle kampen for en skilsmisselov, og i 1907 blev denne vedtaget som den første i Latinamerika. Batlle var samtidig den første statsleder i Latinamerika som rejste krav om kvinders rettigheder. Endelig blev kirke og stat adskilt.

I Batlles anden præsidentperiode blev ottetimersdagen indført, der blev dannet en statslig forsikringsbank og flere andre statsselskaber for at varetage en række offentlige tjenester. Samtidig blev uddannelsessystemet og sundhedsvæsenet stærkt forbedret. Det blev endvidere opbygget et pensions- og socialforsikringssystem, som gjorde Uruguay til en af verdens første velfærdsstater. Den økonomiske basis for de sociale reformer var det store overskud der blev skabt i kvægproduktionen. Reformer der kunne gennemføres, uden at de feudale strukturer på landet blev berørt. Landet blev i stigende grad todelt mellem de politisk og samfundsmæssigt tilbagestående områder på landet, hvor godsejerne dominerede, og byerne der blev præget af industrialisering rettet mod indenlandsk forbrug og eksporten af kød og læder. Det fremvoksende kapitalitiske borgerskab stod her overfor en velorganiseret arbejderklasse, der havde betydelige klassekampserfaringer med fra Europa.

Abort blev første gang legaliseret i 1933, selvom den atter blev forbudt i 35 efter forhandlinger med katolske sektorer. Kvinder fik almindelig stemmeret i 32.

Politisk fandt Batlle sit forbillede i Schweiz og den kollektive statsledelse der. En kollektiv statsledelse - colegiado - betragtede han som et middel til at få bugt med det indgroede fjendskab mellem Colorados og Blancos. Forslaget om at indføre colegiado i Uruguay mødte stærk modstand i begge lejre, men da Batlle truede med atter at stille op til præsidentvalget i 1919 hvis det ikke gik igennem, blev den kollektive statsledelse indført i 1918.

Landets udøvende myndighed blev ved siden af præsidenten et Nationalt Administrationsråd med ni medlemmer, hvor 3 af pladserne var reserveret til oppositionspartiet. Denne statsform bevaredes frem til 1933, da Colorado præsidenten Gabriel Terra gennemførte et statskup ved at opløse nationalforsamlingen og administrationsrådet med støtte fra den ledende Blanco politiker Luis Alberto de Herrera. Derefter havde Uruguay præsidentstyre frem til 1951, da colegiado blev genindført - denne gang uden valgt præsident. Præsidenthvervet gik nu på omgang blandt de seks medlemmer fra flertalspartiet. I 1959 vandt Det nationale Parti - som er det officielle navn for Blancos - valget. Blancos havde flertal i Administrationsrådet frem til 1966, da vælgerne gav Colorados flertal og stemte for genindføring af direkte præsidentstyre.

Ved valget i 1966 fik Blancos og Colorados tilsammen 91% af stemmerne. Ved valget i 1971 var tilslutningen faldet til 82%. Nedgangen skyldtes tilslutningen til Frente Amplio (FA, Den brede Front) - en venstrefront efter chilensk forbillede, bestående af kommunister, socialister, kristelige demokrater og andre venstrefløjsgrupper. FA opstillede den pensionerede general Liber Seregni som sin præsidentkandidat. Colorados vandt valget i 71, og under præsident Juan Maria Bordaberry gik Uruguay ind i en periode med stadig mere direkte militærdiktatur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar